Foto’s van Frederik van Sluijs
Hij houdt van het detail, want in het detail valt zoveel meer te ontdekken.

Frederik van Sluijs is van kindsbeen af nieuwsgierig geweest naar de kleine delen die samen de bouwstenen vormen van een organisme. Dit is al te zien in de tekeningen die hij als kind maakte van schelpen waarin de kleinste details samen een logisch geheel zijn. Deze speciale interesse bracht hem ertoe zich te bekwamen als dierenarts. Daarna specialiseerde hij zich verder in de chirurgie waarmee hij zich tot op heden bezighoudt als hoogleraar.
Behalve wetenschappelijke artikelen verscheen van zijn hand ook een leerboek chirurgische technieken, een lijvige uitgave vol kleurige foto’s, die eigenlijk over niets anders gaat dan over het detail. Chirurgische precizie kun je alleen bereiken wanneer je aandacht hebt voor het detail. De jaren van studie en werk scherpten en vormden zijn blik. Gewend als hij is om geen genoegen te nemen met een eerste snelle waarneming, kijkt hij verder, onderzoekt datgene wat maakt dat de dingen lijken te zijn zoals ze zich voordoen. Het proces van ontrafeling blijkt een boeiend avontuur waarbij je regelmatig voor verrassingen komt te staan. Het laat zien hoe slechts een kleine verandering, een wereld van verschil kan maken. (In figuurlijke zin komt deze eigenschap tot uiting in zijn wetenschappelijke beschouwingen en zijn vermogen om zaken breed weer te geven.)
Fotografie is al jaren een medium dat hij in zijn vak gebruikt. Maar de laatste jaren kiest hij voor onderwerpen buiten de chirurgie. Hoewel je de schoonheid van een mooie dooraderde huid niet moet onderschatten.

Het idee achter de foto’s van Frederik van Sluijs is authentiek en wordt niet geleid door de voortschrijdende technische mogelijkheden in de fotografie. Vele kunstenaars nemen de digitale kwast ter hand om daarmee iets extra’s aan hun werk te geven.
Van Sluijs houdt zich hiermee niet bezig. Zijn foto’s geven meer prijs dan dat je op het eerste gezicht waarneemt en dat veroorzaakt vaak een omslag in de gedachte.
Het is de creativiteit maar ook de lange ervaring in het onderzoek, in het echt zien, dat maakt dat zijn foto’s meer zijn dat slechts een simpele afbeelding.

Claar Griffioen | EastWestArts, Utrecht